Tel. +31 (0)184-641972
Polderweg-oost 18, 2973AN Molenaarsgraaf Nederland
saunabouw@sentjens.nl Contact

Zelfbouw

Home » Saunas » Zelfbouw

Sauna zelf bouwen

Vanzelfsprekend leveren wij ook alle benodigde materialen voor wie zelf de hele sauna gaat bouwen, of een gedeelte van de bestaande sauna wil vervangen.
Samen met een gedegen advies van ons kunt u ook alle zelfbouw sauna materialen afzonderlijk bij ons aanschaffen.

Zelf een sauna bouwen is leuk om te doen voor wie over de vaardigheden beschikt. Maar het belangrijkste is om de sauna doordacht te bouwen en met de juiste materialen. Het is immers zonde als de sauna achteraf niet goed werkt of dat materialen niet juist toegepast zijn. “Al zijn de materialen nog zo goed, een leek kan er een waardeloze sauna mee bouwen.” Daarom adviseren wij u graag zodat u straks niet voor verrassingen komt te staan.

Het is zelfs mogelijk dat wij een gedetailleerde AutoCad bouwtekening voor uw sauna maken, op basis van de bij u beschikbare ruimte en uw wensen.

U kunt de materiaallijst op alfabetisch overzicht vinden en samenstellen via ons Sauna ABC

Uiteraard zijn alle artikelen en materialen actueel geprijsd en zijn deze uit voorraad leverbaar.

Bij het zelf bouwen van een sauna zijn diverse aandachtspunten nodig:

  • Maak altijd eerst een zo nauwkeurig mogelijke schets van de ruimte waarin u de sauna wilt gaan bouwen. Alle obstakels als vensters, leidingen, deuren, dakbalken etc. hierin opnemen.
  • Bepaal dan de plaats waar u de sauna wilt gaan opbouwen, waarbij u minimaal 1,5-2cm luchtspouw tussen de wanden en de sauna open laat.
  • Bouw absoluut nooit tegen bestaande muren, laat de sauna vrijstaan van alle wanden om condens problemen te voorkomen.
  • Bedenk vooraf dat leidingen, lichtschakelaars, wandcontactdozen en centraaldozen eventueel niet meer bereikbaar zullen zijn na de bouw van de sauna.
  • Bedenk dat een zelf gebouwde sauna niet meer te verplaatsen is. Een prefab sauna is wel demontabel en kan verplaatst worden bij herindeling van de ruimtes in huis of bij verhuizing.
  • Zorg voor dat de ruimte goed geventileerd kan worden. Een openslaand raam kan al voldoende zijn, anders mechanische ventilatie toepassen.
  • Zorg voor een vlakke en stabiele ondergrond. Deze dient waterpas te zijn en bij gebruik van de sauna gemakkelijk met water schoongemaakt te kunnen worden. Een betegelde vloer of een vloer voorzien van bijvoorbeeld vinyl zeil, gietvloer etc. zijn hiervoor een goede basis. Er mag nooit vocht in de ondergrond kunnen dringen.
  • Bepaal vooraf waar de elektrische voedingskabel moet komen, veelal is 3x220Volt nodig, zie ovenvermogen.
  • Zorg voor voldoende stahoogte in de sauna. Het plafond is het hoogste temperatuurniveau, blijf hiervan staand en zittend a. 7-10cm vrij.

De saunawanden en plafond worden aan de binnenzijde van de sauna altijd voorzien van speciale saunaschroten. Deze moeten een warmtebuffer vormen, bestand te zijn tegen de hoge temperaturen en dienen van een duurzame kwaliteit te zijn zoals Nordische Fichte, Canadese Hemlock of Western red Ceder. Ceder neemt weinig warmte op en creëert daardoor geen warmtebuffer. Daardoor is deze uitstekend geschikt voor Infrarood-B cabines, maar minder geschikt voor sauna’s.

Ook de zichtbare buitenwanden worden hiermee afgewerkt, maar kunnen ook afgewerkt worden met andere materialen zoals gipsplaat, decoratieplaat of bijvoorbeeld Styrodur tegelplaat als deze betegeld dient te worden.
De saunaschroten dienen voorzien te zijn van een lang messing en groef en bij voorkeur teruggedroogd te zijn tot ca. 12% vochtigheidsgraad. Ook dienen de saunaschroten afgeronde kanten te hebben, zg softline profiel, om scheuren en splintervorming te voorkomen.

De saunaschroten worden altijd verticaal op saunaprofielen bevestigd en bij voorkeur blind vernageld zodat de nagels of nieten uit het zicht blijven voor het mooiste resultaat.

Zorg dat de saunaschroten ca. 20-25mm vrij van de vloer blijven zodat er geen vocht in het kopse hout van de schroten kan trekken.

Deze liggers en staanders worden met schroeven aan elkaar gezet en vormen zo het karkas van de sauna. In de wanden leidingen voor de saunaoven, ovenbesturing, ovenvoeler en verlichting aanbrengen, zodat te allen tijde de bekabeling achteraf in de wanden getrokken kan worden. Gebruik hiervoor altijd gladde buis en géén flexibele buis.

Niet zichtbare buitenwand(en)
De wanden van de sauna welke grenzen aan aanliggende muren hoeven aan de buitenzijde niet te worden voorzien van saunaschroten, hiervoor wordt masonite gebruikt om de wand(en) af te werken en ervoor zorg te dragen dat de isolatiedeken in de wand altijd op zijn plaats blijft.

Isolatie
Wanden en het plafond van een sauna dienen geïsoleerd te zijn, wij adviseren hiervoor tussen de liggers en staanders een isolatiedeken toe te passen met een aluminiumfolie laag. De folie moet absoluut hittebestendig zijn en dient als dampremmende laag in de saunawand. Deze isolatie moet goed opgesloten worden in de wand en geen isolatielekken hebben om onnodig warmteverlies te voorkomen.

Isoleren vraagt om ventileren.
Het is uitermate belangrijk dat geïsoleerde saunawanden geen contact kunnen maken met bestaande muren / wanden. Een luchtspouw van minimaal 1½-2cm tussen saunawand en bouwkundige wand is daarvoor noodzakelijk. Hierdoor kan vochtige lucht weg ventileren en wordt schade door condensvorming voorkomen. Bouw dus nooit tegen bestaande muren !

Het ventileren van uw sauna zorgt ervoor dat de warmte egaal verspreid wordt in de sauna, de oven zijn warmte goed kwijt kan, de saunabesturing correct reageert, er niet onnodig energie verspild wordt, en het opgegoten vocht goed uit de cabine afgevoerd wordt. Besteed hier dus van tevoren en tijdens de bouw goed aandacht aan. De oven fabrikant schrijft voor hoeveel lucht u moet toevoeren bij de oven. Deze zelfde hoeveelheid moet uiteraard afgevoerd worden uit de cabine. Bij voorkeur onder de banken door de wand afvoeren om energieverlies te voorkomen. Wij adviseren u graag voor u gaat bouwen.

Interieur van de sauna

Alle onderdelen van het interieur dienen van Abachi hout te zijn. Deze houtsoort is warmtewerend, voelt zacht en koel aan en splintert niet. Ook bij hoge temperaturen in de sauna voelt deze voor de huid zeer aangenaam aan.

De minimaal benodigde onderdelen zijn de saunabanken, rugleuning, ovenbeschermrek en een vloerrooster.

Saunabanken zijn doorgaans 50cm of dieper. Neem om te zitten banken van 40-50cm en om te liggen 60cm, of breder (tip: schouderbreedte +10cm) voor een goed comfort. Banken langer dan ca. 195cm dienen een extra versteviging te hebben om doorveren te voorkomen. De banken worden op bankdragers geplaatst op zodanige hoogte dat er een aangename zithoogte gecreëerd wordt en voldoende ruimte tussen de hoge en lage bank overblijft om rechtop te kunnen zitten op het hoogste niveau. Vanwege de temperatuurniveaus in de sauna worden de banken op twee verschillende hoogtes gemonteerd. Veelal voldoen 2 niveaus, maar er kunnen ook 3 niveaus of zelfs meer gemaakt worden.

De laag geplaatste bank wordt normaliter niet vastgezet aan de wanden zodat deze voor het schoonhouden van de cabine eenvoudig onder de hoge bank geschoven kan worden.

De ruimte tussen de banken kan open blijven of afgewerkt worden met een bankafdichting.

In elk geval dienen de Abachi latten van de banken met een onderlinge opening gemonteerd te zijn om een goede doorstroming van de lucht te verkrijgen.

Gebruik altijd goede absorberende badlakens welke het vrijkomende transpiratievocht opnemen. Als dit in het hout trekt geeft dat ongewenste vlekken en kringen, welke er na verloop van tijd niet meer uit te krijgen zijn.

Boven de hoge bank wordt een rugleuning toegepast zodat de blote huid niet tegen de hete saunaschroten aan kan komen.

Eventueel de nieuwe banken en rugleuningen behandelen met een paraffineolie; bv. Tikurilla bankbeschermer.

Het vloerrooster is nodig om uitglijden in de sauna te voorkomen en zorgt dat de blote voeten geen contact maakt met de koude ondergrond.

Rondom de saunaoven dient een ovenbescherming gemonteerd te worden zodat de hete saunaoven en stenen niet per ongeluk aangeraakt kunnen worden. Veelal voldoet een zg. 2-lats bescherming, maar voor kinderen is een gehele afdekking van de oven aan te raden zodat ook zij geen brandwonden kunnen oplopen.

Saunaovens
In de meeste sauna’s worden elektrische ovens toegepast om de cabine op temperatuur te brengen. Neem hiervoor voldoende vermogen zodat temperaturen tot ca. 100°C bereikt kunnen worden en de cabine binnen ca. 30 minuten op de gewenste temperatuur kan komen. Voor het bepalen van het benodigde ovenvermogen dient de inhoud van de cabine berekend te worden.

Er zijn ook houtgestookte saunakachels voor de buitensauna’s (houdt hierbij rekening met uw buren!) en gasgestookte ovens voor de grote professionele sauna’s.

De saunaovens dienen aangestuurd en beveiligd te worden met een ovenbesturing. De ovenbesturing wordt normaliter op de voorwand gemonteerd maar kan desgewenst ook op een andere plaats tot ca.15 meter van de oven.

Voor het aansluiten van de oven en ovenbesturing mogen in de leidingen door de wanden alleen siliconekabel gebruikt worden. Deze is hittebestendig en zal niet uitdrogen door de hoge temperaturen. In de tabel voor het ovenvermogen is ook vermeld welke kabel er toegepast moet worden en de benodigde voeding met afzekering.

Mocht u meer informatie wensen: wij staan graag voor u klaar.

Wilt u meer informatie?

Bezoek onze showroom en laat u vrijblijvend adviseren. In de showroom staan voor u diverse sauna’s en infrarood cabines opgesteld, zowel standaard als maatwerk, om u onze vaardigheden te tonen.
-

Openingstijden:

Maandag: Gesloten
Dinsdag tot vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 uur tot 16.00 uur
Op zon- en feestdagen altijd gesloten.

Volop gratis parkeergelegenheid 

Producten
Sentjens Saunabouw

Polderweg-Oost 18
2973 AN Molenaarsgraaf Nederland
tel. +31 (0)184 -641972
saunabouw@sentjens.nl

Openingstijden

Privacyverklaring  

Realisatie Webdesign Alblasserwaard

© 1993-2024 Sentjens Saunabouw Molenaarsgraaf Holland